Zdrowie bez tajemnic - eMedikon.pl >> Alergie >> Alergia pokarmowa: fakty i mity

Alergia pokarmowa: fakty i mity

Alergia pokarmowa: fakty i mity
15:23 12/08/2015

O alergiach słyszymy coraz częściej. I choć uważane są one przez część osób za wymysł dzisiejszych czasów, w rzeczywistości zaliczają się do najczęstszych chorób cywilizacyjnych.

Jedną z najtrudniejszych do rozpoznania jest alergia pokarmowa, wokół której – w związku z niejednolitymi objawami – narosło wiele fałszywych mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że uczulenie tego typu jest wrodzone i występuje tylko u dzieci. Tymczasem alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku. Za jej rozwój odpowiedzialne są bowiem nie tylko geny, lecz także zanieczyszczenie środowiska, żywność z wysoką zawartością sztucznych dodatków oraz postęp cywilizacyjny: współczesna medycyna i technologia dostarczają nam środki pozwalające utrzymać najwyższy poziom higieny i zwalczyć wszelkie drobnoustroje, w związku z czym układ odpornościowy znajduje inne substancje, z którymi może walczyć.

Kolejnym problemem jest mylenie alergii z nietolerancją niektórych substancji i produktów spożywczych. Uczulenie wywołują najczęściej: białko jajek i krowiego mleka, orzechy, pszenica, soja, czekolada, owoce cytrusowe i ryby. Przykładem nadwrażliwości jest natomiast częsta nietolerancja laktozy, która nie wynika z reakcji alergicznej, lecz z niezdolności organizmu do rozkładania cukrów w mleku. Warto przy tym pamiętać, że niektóre uczulenia mogą minąć wraz z wiekiem – aż 80% dzieci wyrasta z alergii na mleko, jajka i pszenicę. Mniej prawdopodobne jest pozbycie się uczulenia na orzechy czy owoce morza.

Wiele nieporozumień dotyczy symptomów alergii pokarmowej – choć uważa się, że jej powszechnym objawem jest hiperaktywność, najczęstszym okazuje się pokrzywka. Możliwe są również trudności z oddychaniem, wymioty, drapanie w gardle, uczucia łaskotania w ustach, świszczący oddech oraz biegunka. Nie należy zapominać, że alergia pokarmowa nie jest (wbrew często spotykanej opinii) bezpieczniejsza od innych rodzajów uczulenia. Może powodować choroby przewlekłe, takie jak astma czy egzema, a także wywołać potencjalnie zabójczy wstrząs anafilaktyczny. Dlatego bardzo ważne jest, żeby w razie podejrzeń o uczulenie pokarmowe jak najszybciej udać się do lekarza, by zdiagnozować pojawiające się dolegliwości.

alergia alergia pokarmowa